Home Vesti DAN ZA DRUŽENJE ISTIH A RAZLIČITIH

ZRENJANIN: Povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom (OSI), organizacije Crvenog krsta Novog Sada i Zrenjanina organizovale su druženje korisnika srodnih

crveni-krst-predstava-1

Udruženja za pomoć mentalno nedovoljo razvijenim osobama (MNRO) u prostorijama zrenjaninskog Crvenog krsta. Tom prilikom, oko 40 korisnika iz dva grada provelo je dan u lepoj atmosferi afirmišući različitosti i jednakost u zajednici u kojoj žive.

– Jako nam je lepo ovde, sve mi se dopada i divno su nas ugostili – kaže Mića Hromiš, korisnik novosadskog Dnevnog boravka MNRO, koji je juče prvi put posetio Zrenjanin, a pamtiće ga po dobroj zabavi i lepom druženju. Promocija humanih vrednosti na samom početku naglašena je dečjom predstavom u stihu „Ivica i Marica” domaćina OŠ „Vuk Karadžić”, uz poruku da bez unošenja srca u svaki posao, nema uspeha. Usledilo je pravljenje suncokreta od papira, šaranje kartonskih čaša i narukvica prijateljstva.

crveni-krst-predstava-2

– Značajno je da ova populacija bude prepoznata u radu i svim aktivnostima Crvenog krsta, ali ne kao marginalna grupa – kaže direktorka zrenjaninskog Udruženja za pomoć MNRO „Suncokret” Ružica Tomić. – Ono što mladi ispričaju svojim drugarima nakon radionica, je direktan put do srca drugih. To je inkluzija u pravom smislu reči.

crveni-krst-predstava-3

Organizatore ne čudi zadovoljstvo učesnika jer, kako je rekao sekretar Crvenog krsta Novog Sada Dragan Lazić, uvek imaju uspešnu saradnju. Stoga i postoje želja da se saradnja produbi zajedničkim inkluzivnim kampovima i novim druženjima, kako se nada i sekretarka Crvenog krsta Zrenjanina Aleksandra Tanasijević. Kako su novosadski korisnici Udruženja rekli u zajedničkoj pesmi – Crvenom krstu puno hvala, jer svako od nas lepše spava.


Preuzeto sa: http://www.dnevnik.rs/vojvodina/dan-za-druzenje-istih-razlicitih