Home Вести ДАН ЗА ДРУЖЕЊЕ ИСТИХ А РАЗЛИЧИТИХ

ЗРЕЊАНИН: Поводом Међународног дана особа са инвалидитетом (ОСИ), организације Црвеног крста Новог Сада и Зрењанина организовале су дружење корисника сродних

crveni-krst-predstava-1

Удружења за помоћ ментално недовољо развијеним особама (МНРО) у просторијама зрењанинског Црвеног крста. Том приликом, око 40 корисника из два града провело је дан у лепој атмосфери афирмишући различитости и једнакост у заједници у којој живе.

– Јако нам је лепо овде, све ми се допада и дивно су нас угостили – каже Мића Хромиш, корисник новосадског Дневног боравка МНРО, који је јуче први пут посетио Зрењанин, а памтиће га по доброј забави и лепом дружењу. Промоција хуманих вредности на самом почетку наглашена је дечјом представом у стиху „Ивица и Марица” домаћина ОШ „Вук Караџић”, уз поруку да без уношења срца у сваки посао, нема успеха. Уследило је прављење сунцокрета од папира, шарање картонских чаша и наруквица пријатељства.

crveni-krst-predstava-2

– Значајно је да ова популација буде препозната у раду и свим активностима Црвеног крста, али не као маргинална група – каже директорка зрењанинског Удружења за помоћ МНРО „Сунцокрет” Ружица Томић. – Оно што млади испричају својим другарима након радионица, је директан пут до срца других. То је инклузија у правом смислу речи.

crveni-krst-predstava-3

Организаторе не чуди задовољство учесника јер, како је рекао секретар Црвеног крста Новог Сада Драган Лазић, увек имају успешну сарадњу. Стога и постоје жеља да се сарадња продуби заједничким инклузивним камповима и новим дружењима, како се нада и секретарка Црвеног крста Зрењанина Александра Танасијевић. Како су новосадски корисници Удружења рекли у заједничкој песми – Црвеном крсту пуно хвала, јер свако од нас лепше спава.


Преузето са: http://www.dnevnik.rs/vojvodina/dan-za-druzenje-istih-razlicitih