Home Вести ДРУЖЕЊЕ УЗ ”МАJСКИ КОТЛИЋ” У ДНЕВНОМ ЦЕНТРУ ”НАША ПРИЧА”

Традиционално дружење уз “Маjски котлић” и кување пасуља, ове године, додуше, неколико дана раниjе, организовано jе данас у Дневном центру “Наша прича” основне и средње школе “9. маj”.
Активну улогу у данашњоj манифестациjи имао jе и помоћник градоначелника Зрењанина Симо Салапура, коjи jе своjе кулинарско умеће ставио “у службу” екипе Спортског савеза Града Зрењанина. Салапура каже да jе данашње дружење дало ноту хуманости и друштвене одговорности свакодневним активностима коjе обављаjу на своjим дужностима и радним местима.
“По шести пут смо се прикључили акциjи школе “9. маj”, односно Дневног центра “Наша прича” и кувању, ове године “априлског котлића”, што jе иначе маjска традициjа. Данас сам, наравно, у тиму спортиста, односно Спортског савеза, бранимо титулу наjуспешниjе екипе и очекуjемо и овога пута добар резултат”, истакао jе помоћник градоначелника, уз опаску да то, сигурно, ниjе у првом плану.“Овде смо, пре свега, да би промовисали потенциjале и могућности особа са сметњама у развоjу, корисника овог Дневног центра, да jавно укажемо на потребу превазилажења бариjера коjе шира jавност има према овоj популациjи и наравно, да уз заjедништво, покажемо да смо сложно друштво, у ком нема дискриминациjе и да испромовишемо оно што jе наjбоље за нашу локалну заjедницу”, поручио jе Салапура.

У свакоj екипи и уз сваки котлић били су и корисници Дневног центра “Наша прича”, коjих тренутно у овом простору борави 35, што су и тренутни капацитети обjекта. То су особе са сметњама у развоjу стариjе од 18 година, коjе су завршиле редован део школовања.


Наставник у ОСШ “9. маj”, дипломирани дефектолог Даниjела Вуjовић, каже да jе основна функциjа “Наше приче” да радно оспособљава кориснике, уз активности коjе су им у том простору прилагођене.
“Имамо однегован воћњак, гаjимо малине, купине, каjсиjе, jабуке, имамо два пластеника у коjима смо ове године посадили зелену салату. Они радо учествуjу у свему томе и све што jе практично њима ниjе страно. Имамо и радионице и ученичку задругу, у коjима се наши корисници баве израдом различитих предмета”, обjашњава Даниjела Вуjовић и додаjе да има планова за стављање у функциjу простора коjи до сада ниjе коришћен, а у питању jе стварање “зелене учионице”, односно учионице на отвореном.
Добар пример инклузиjе данас jе дала и Економско-трговинска школа “Jован Траjковић”, чиjи су представници такође узели учешће у манифестациjи и дружењу уз котлић. Професор у тоj школи на смеру кувара Борисав Ловић каже да су они прошле године први пут били учесници, да су упознали нове другаре и радо се одазвали позиву да учествуjу поново.
“Лепо jе дружење овде, дошли смо да представимо нашу школу, али и упознамо нове приjатеље и помогнемо корисницима “Наше приче”, представимо можда и неке нове рецепте. Упутићемо им и позив да они посете нашу школу и наше кабинете, да данашње дружење наставимо”, рекао jе професор Ловић.


Преузето са: http://www.zrenjanin.rs/3-45-45-5245/Druzenje-uz-”Majski-kotlic”-u-Dnevnom-centru-”Nasa-prica”