Inkluzivni kamp Čardak

Udruženje za pomoć MNRO „Suncokret“ i Karate klub „Zrenjanin“ pozitivan su primer udruživanja i međusobne saradnje na ovim prostorima koja traje već šest godina i to veoma uspešno, na zadovoljstvo i dece i roditelja. Naime, Udruženje „Suncokret“ kao nosilac projekta i Karate klub „Zrenjanin“ kao partner, zajedno su uz pomoć raznih donatora i privrednih subjekata počevši od 2008. godine organizovali inkluzivne kampove na Deliblatskoj peščari.

Na ovakvim kampovima zajedničke aktivnosti i solidarnost su posebno naglašeni. Zajednički treninzi, druženja učestvovanje u raznim aktivnostima sa sportistima sa smetnjama u razvoju brzo stvaraju osećaje zajedništva, pripadnosti, tolerancije i ravnopravnosti. Primarni cilj ovakvih kampova je uključivanje osoba sa smetnjama u razvoju u sportsko-rekreativne aktivnosti uz uspostavljanje interakcije sa njihovim vršnjacima koji nemaju problema u razvoju. U proteklih šest godina kroz program inkluzivnih kampova prošlo je više od 300 sportista obe populacije. Za brojne aktivnosti na kampovima koji se tradicionalno održavaju na Deliblatskoj Peščari u ŠRC „Čardak“ u toku letnjeg perioda zaduženi su volonteri, a lekarski nadzor tokom svakog kampa poveren je Dr Ivanu Lukiću.

Aktivnosti na kampu sadržale su sledeće segmente: radionice veština, igre bez granica, kviz, žurku, pravljenje zastave kampa, gledanje edukativnih filmova, pravljenje kolača, izleti i naravno svakodnevni program vežbanja.

U realizaciji dosadašnjih inkluzivnih kampova podršku smo dobili od: Kompanija NIS Grada Zrenjanin, Ministarstva omladine i sporta, Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu, Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju, JP „Vojvodinašume“, Mat Trade, Sportrehamedica, Kompanija „Dijamant“.