Инклузивни камп Чардак

Удружење за помоћ МНРО „Сунцокрет“ и Карате клуб „Зрењанин“ позитиван су пример удруживања и међусобне сарадње на овим просторима која траје већ шест година и то веома успешно, на задовољство и деце и родитеља. Наиме, Удружење „Сунцокрет“ као носилац пројекта и Карате клуб „Зрењанин“ као партнер, заједно су уз помоћ разних донатора и привредних субјеката почевши од 2008. године организовали инклузивне кампове на Делиблатској пешчари.

На оваквим камповима заједничке активности и солидарност су посебно наглашени. Заједнички тренинзи, дружења учествовање у разним активностима са спортистима са сметњама у развоју брзо стварају осећаје заједништва, припадности, толеранције и равноправности. Примарни циљ оваквих кампова је укључивање особа са сметњама у развоју у спортско-рекреативне активности уз успостављање интеракције са њиховим вршњацима који немају проблема у развоју. У протеклих шест година кроз програм инклузивних кампова прошло је више од 300 спортиста обе популације. За бројне активности на камповима који се традиционално одржавају на Делиблатској Пешчари у ШРЦ „Чардак“ у току летњег периода задужени су волонтери, а лекарски надзор током сваког кампа поверен је Др Ивану Лукићу.

Активности на кампу садржале су следеће сегменте: радионице вештина, игре без граница, квиз, журку, прављење заставе кампа, гледање едукативних филмова, прављење колача, излети и наравно свакодневни програм вежбања.

У реализацији досадашњих инклузивних кампова подршку смо добили од: Компанија НИС Града Зрењанин, Министарства омладине и спорта, Покрајинског секретаријата за спорт и омладину, Покрајинског секретаријата за здравство, социјалну политику и демографију, ЈП „Војводинашуме“, Mat Trade, Sportrehamedica, Компанија „Дијамант“.