Mini Olimpijada

MINI-OLIMPIJADA UDRUŽENJA ZA POMOĆ MNRO VOJVODINE

”UPRKOS SVEMU DOHVATI ŽIVOT”

U godini obeležavanja tridesetpetogodisnjice rada i postojanja Udruženja, a na predlog istaknutog sportskog radnika i entuzijaste Sime Salapure organizovana je 2008. godine prva MINI-OLIMPIJADA Udruženja za pomoć MNRO sa teritorije Vojvodine. Zamišljena je kao sportski susret mladih sa smetnjama u razvoju iz 6 gradova Vojvodine i domaćina Zrenjanina, a kao posledica velike potrebe i želje ove populacije mladih za druženjem i sportskim nadmetanjem. Određeno je 5 takmičarskih disciplina prema mogućnostima učesnika, a pobedničke pehare te prve Olimpijade su ponele ekipe Vrbasa (prvo mesto), Vršca (drugo mesto) i Kule (treće mesto).

Druga Olimpijada (2009. god.) je održana na terenima SRC “Šumice”, uz domaćine su učestvovale i ekipe iz Kule,Vrbasa, Srbobrana, Kikinde, Vršca, Pančeva i Sremske Mitrovice. Pobedili su domaćini, drugoplasirani su bili mladi iz Srbobrana, a treća ekipa iz Vrbasa.

Treća MINI-OLIMPIJADA je održana na SRC “Parizan”. U pet takmičarskih disciplina učestvovalo je više od stotinu mladih sa smetnjama u razvoju iz 7 gradova Vojvodine i grada domaćina. Sportska sreća i iskustvo iz predhodnih godina obezbedilo je ekipi Vrbasa prvo mesto, domaćinima drugo, a na trećem mestu je bila ekipa debitanata, iz Novog Sada.

Četvrta MINI-OLIMPIJADA je održana u septembru 2011. godine, a otvorena je razgibavanjem uz fudbalsku himnu. Dotadašnjim ekipama priključila se i ekipa OSŠ “9.Maj” iz Zrenjanina. Pobednički pehar je pripao domaćinima, druga je bila ekipa Novog Sada a treća ekipa iz Vršca.

Peta, na neki način jubilarna MINI-OLIMPIJADA je održana 2. juna 2012. godine. Jutro umiveno kišom, svi pogledi učesnika iz 9 ekipa koje su se našle na terenima SRC “Partizan” bili su uprti u nebo sa željom da sklone oblake. Pobedili su oblake, poslali puno šarenih balona sa porukom “Uprkos svemu-dohvati život” i uživali u danu ispunjenom osmesima i srećom. Najviše osmeha je bilo na licima pobednika, ekipe Kule, srebrni su bili mladi iz Vrbasa a bronzana ekipa domaćina. Svoj doprinos u nekim disciplinam su dali i mladi iz Udruženja paraplegičara i Gerontološkog centra Zrenjanin.

7. septembra 2013. godine je održana šesta MINI-OLIMPIJADA sa 9 ekipa. Po prvi put su uzele ućešće ekipe Inđije i Feketića čime se priča o potrebi bavljenja sportom mladih sa smetnjama u razvoju značajno širi.
Diplome svim učesnicima je uručio pomoćnik Gradonačelnika Duško Radišić a pehare za osvojena prva tri mesta Gradonačelnik Ivan Bosšnjak.
Ova Olimpijada će ostati upamćena jer su treće mesto delile ekipe Srbobrana i Zrenjanina te je pehar prepušten gostima. Druga je bila ekipa Vrbasa a prvi su bili debitanti, ekipa Inđije.

Za tople doručke svih olimpijada zahvalnost upućujemo pekarama „Golub“, „Plavi Jadran“ i „Krle“. Veliko HVALA Gradu Zrenjaninu, Ministarstvu rada i socijalne politike, Ministarstvu omladine i sporta, Pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju, Pokrajinskom sekretarijatu za sport i omladinu, Crvenom krstu Zrenjanina, Naftnoj industriji Srbije, Zdravstvenom centru Zrenjanin, Javnoj Ustanovi Sportski objekti i Pink Trgovini.
Hvala i svima Vama koji ovo čitate i koji ste poželeli da UPRKOS SVEMU DOHVATITE ŽIVOT!