Мини Олимпијада

МИНИ-ОЛИМПИЈАДА УДРУЖЕЊА ЗА ПОМОЋ МНРО ВОЈВОДИНЕ

”УПРКОС СВЕМУ ДОХВАТИ ЖИВОТ”

У години обележавања тридесетпетогодисњице рада и постојања Удружења, а на предлог истакнутог спортског радника и ентузијасте Симе Салапуре организована је 2008. године прва МИНИ-ОЛИМПИЈАДА Удружења за помоћ МНРО са територије Војводине. Замишљена је као спортски сусрет младих са сметњама у развоју из 6 градова Војводине и домаћина Зрењанина, а као последица велике потребе и жеље ове популације младих за дружењем и спортским надметањем. Одређено је 5 такмичарских дисциплина према могућностима учесника, а победничке пехаре те прве Олимпијаде су понеле екипе Врбаса (прво место), Вршца (друго место) и Куле (треће место).

Друга Олимпијада (2009. год.) је одржана на теренима СРЦ “Шумице”, уз домаћине су учествовале и екипе из Куле,Врбаса, Србобрана, Кикинде, Вршца, Панчева и Сремске Митровице. Победили су домаћини, другопласирани су били млади из Србобрана, а трећа екипа из Врбаса.

Трећа МИНИ-ОЛИМПИЈАДА је одржана на СРЦ “Паризан”. У пет такмичарских дисциплина учествовало је више од стотину младих са сметњама у развоју из 7 градова Војводине и града домаћина. Спортска срећа и искуство из предходних година обезбедило је екипи Врбаса прво место, домаћинима друго, а на трећем месту је била екипа дебитаната, из Новог Сада.

Четврта МИНИ-ОЛИМПИЈАДА је одржана у септембру 2011. године, а отворена је разгибавањем уз фудбалску химну. Дотадашњим екипама прикључила се и екипа ОСШ “9.Мај” из Зрењанина. Победнички пехар је припао домаћинима, друга је била екипа Новог Сада а трећа екипа из Вршца.

Пета, на неки начин јубиларна МИНИ-ОЛИМПИЈАДА је одржана 2. јуна 2012. године. Јутро умивено кишом, сви погледи учесника из 9 екипа које су се нашле на теренима СРЦ “Партизан” били су упрти у небо са жељом да склоне облаке. Победили су облаке, послали пуно шарених балона са поруком “Упркос свему-дохвати живот” и уживали у дану испуњеном осмесима и срећом. Највише осмеха је било на лицима победника, екипе Куле, сребрни су били млади из Врбаса а бронзана екипа домаћина. Свој допринос у неким дисциплинам су дали и млади из Удружења параплегичара и Геронтолошког центра Зрењанин.

7. септембра 2013. године је одржана шеста МИНИ-ОЛИМПИЈАДА са 9 екипа. По први пут су узеле ућешће екипе Инђије и Фекетића чиме се прича о потреби бављења спортом младих са сметњама у развоју значајно шири.
Дипломе свим учесницима је уручио помоћник Градоначелника Душко Радишић а пехаре за освојена прва три места Градоначелник Иван Босшњак.
Ова Олимпијада ће остати упамћена јер су треће место делиле екипе Србобрана и Зрењанина те је пехар препуштен гостима. Друга је била екипа Врбаса а први су били дебитанти, екипа Инђије.

За топле доручке свих олимпијада захвалност упућујемо пекарама „Голуб“, „Плави Јадран“ и „Крле“. Велико ХВАЛА Граду Зрењанину, Министарству рада и социјалне политике, Министарству омладине и спорта, Покрајинском секретаријату за здравство, социјалну политику и демографију, Покрајинском секретаријату за спорт и омладину, Црвеном крсту Зрењанина, Нафтној индустрији Србије, Здравственом центру Зрењанин, Јавној Установи Спортски објекти и Пинк Трговини.
Хвала и свима Вама који ово читате и који сте пожелели да УПРКОС СВЕМУ ДОХВАТИТЕ ЖИВОТ!