Radionice za korekciju deformiteta i poboljšanje motorike

Ideja bavljenja sportom je do pre 6 godina bila pusta želja roditelja i dece tadašnjeg Društva za pomoć MNRO Zrenjanin. Bez velikih očekivanja u postizanje rezultata i uspešnosti u bavljenju sportom kao što je karate.

Pokušaj karate trenera Sime Salapure je vrlo brzo zaživeo i počeo da daje rezultate. Treninzi od po sat vremena dva puta nedeljno su itekako popravili koncentraciju, motoriku, pažnju, ali i samopouzdanje što se odrazilo na opšte fizičko i mentalno zdravlje naših korisnika. Petnaestoro mladih koji treniraju karate u KK” Zrenjanin” sa manje ili više uspešnosti savlađuju tehnike i kate, a najvažnije je druženje sa mladim sportistima tzv. redovne populacije što je pravi primer inkluzije putem sporta.

Polaganje za učenička zvanja su svake godine, prošli su put od belog do zelenog pojasa, a svake godine se organizuje i prvenstvo u karateu za osobe sa invaliditetom “Od hendikepa do hepeninga” na kome učešće uzimaju i sportisti iz drugih gradova i regiona.

Ovaj program jedinstven je u ovoj oblasti i sprovodi se u saradnji sa nekoliko sportkih klubova u Zrenjaninu i njihovim stručnjacima.

Program za korekciju deformiteta i poboljšanje motoričkih sposobnosti pokrenut je na inicijativu Karate kluba „Zrenjanin“ 2007. godine, a u ove radionice uključeni su i stručnjaci iz Sportskog kluba za decu i omladinu sa posebnim potrebama „Hendi sport“.

(Treninzi su utorkom i četvrtkom od 17.30h do 18.30h u Domu borilačkih sportova – “Partizan”)